Baza znanja - Krediti

Pitanja i odgovori vezani za kredite.

Da li ti koristiš najskuplji i najprodavaniji bankarski proizvod?

Krediti

Nije više važno ni koja je banka, ni koji su uslovi – ono što je najčešće važno je da što pre završimo posao, bez obzira koliko to na kraju košta. U isto vreme bankarski službenik je u nedostatku vremena i pod pritiskom prodaje nedovoljno posvećen klijentu da dublje pojasni namenu proizvoda. Niko ništa ne pita i niko ništa ne objašnjava, a to košta. 

Najprodavaniji proizvod je još uvek dozvoljeni minus. Zašto je to tako? Ljudima je lako i jednostavno da dođu do preko potrebnog keša ako je iznos do visine jedne plate. Procedura je brza, a ne opterećuje u punoj meri zaduženost zabeleženu u Kreditnom Birou. 

Kada je to skupo? Onda kada uđeš u dozvoljeni minus i iz njega ne izađeš narednih godinu dana. Ako je kamata u banci na dozvoljenu pozajmicu 2,75% mesečno, i ti uzmeš pozajmicu od 100.000 dinara, svakog meseca plaćaš 2.750 dinara kamate, što je za godinu dana 33.000 dinara. Međutim, ako uzmeš keš kredit na godinu dana u istom iznosu, mesečno plaćaš 8.650 dinara ratu, što je ukupno kamate 3.800 dinara. U tom slučaju keš kredit se 9 puta više isplati! I kad ta ista godina prođe, najčešće se dozvoljeni minus obnovi na još jednu godinu, pa još jednu i tako sve dok se to može. 

Bolje prođu samo oni koji dozvoljeni minus koriste onako kako treba: samo u slučaju preke potrebe za kešom i kada nema druge opcije osim odlaska u banku. Nekoliko dana mesečno u minusu i to ne svakog meseca jeste isplativo. Npr. ako ti je potrebno hitno 20.000 dinara, a imaš još 5 dana do plate, platićeš kamate 91 dinar. To znači i da si sa prvom sledećom platom taj minus zatvorio, a dugovanje ne prenosiš u sledeći mesec.

Hvala na izdvojenom vremenu!